Η ΠΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

wind turbines

WIND TECHNOLOGY SUPPORT

wind technology support

Ο Αίολος, ο αρχαίος θεός του ανέμου, ζούσε στο μαγευτικό νησί Αιολία, όπου  κρατούσε φυλαγμένους στον τεράστιο ασκό του, όλους τους ανέμους, αφήνοντας τους ελεύθερους, μόνο κάτω από τις οδηγίες των Ολύμπιων Θεών.

Ο πιο δυνατός και ψυχρός άνεμος είναι ο Βοριάς. Έτσι τον ξέρουν οι κάτοικοι της πόλης, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι. Στη θάλασσα, ο Βοριάς είναι γνωστός σαν Τραμουντάνα. Η λέξη έχει ιταλικές ρίζες. Προέρχεται από την λέξη tramontana (trans (διά) + montanus (ορεινός))= ο αέρας που έρχεται από τα βουνά. Ο άνεμος από τον νότο είναι ο Όστρια. Αυτή η λέξη έχει ρίζες στα αρχαία ελληνικά, απο την λέξη αύω που σημαίνει ξηραίνω. Αύω – Auster (λατινικά) – Ostro (ιταλικά). Ο όστρια ζεσταίνει τις μέρες του χειμώνα αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας σηκώνει πολύ μεγάλο κύμα. Ο ανατολικός άνεμος είναι ο Λεβάντες, λέξη, με λατινική καταγωγή. Το ελληνικό όνομα του ανέμου αυτού είναι Απηλιώτης (από + ήλιος). Από τα δυτικά φυσάει ο Πουνέντης (από το ιταλικό Ponente που σημαίνει δύση). Οι ενδιάμεσοι άνεμοι, Γραίγος και Γαρμπής, φυσάνε αντίθετα. Για τους βενετσιάνους, ο βορειοανατολικός άνεμος είναι ο «grego», δηλαδή ο άνεμος που έρχεται από την χώρα των γραίκων, των Ελλήνων. Νοτιοδυτικός ο Γαρμπής (garbin), (ιταλικό) – garbī: δύση (αραβικό) ενώ Λίβας είναι το ελληνικό του όνομα. Ο βορειοδυτικός άνεμος για τους ναυτικούς έχει το όνομα Μαϊστρος. Η λέξη, λατινικής καταγωγής, συχνά αναφερεται και ως μαϊστράλι. Ο νοτιοανατολικός άνεμος είναι ο Σιρόκος. Τον λένε και Σορόκο ή λένε ότι φυσάει Σοροκάδα.

 Αιολική ενέργεια είναι η ενέργεια του ανέμου που δημιουργείται έμμεσα από την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς η ανομοιόμορφη θέρμανση της επιφάνειας της γης προκαλεί τη μετακίνηση μεγάλων μαζών αέρα από τη μια περιοχή στην άλλη, δημιουργώντας τους ανέμους. 

Λόγω της ιδιότητας του θερμού αέρα να διαστέλλεται, με συνέπεια να μειώνεται η πυκνότητα και το βάρος του, οι θερμές μάζες αέρα παρουσιάζουν ανοδική κίνηση ή μετακινούνται προς τα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, που έχουν κενωθεί.

Η αιολική ενέργεια χαρακτηρίζεται “ήπια μορφή ενέργειας” και περιλαμβάνεται στις “καθαρές” ή “πράσινες” πηγές, ή πηγές ενέργειας που δεν εκπέμπουν ή δεν προκαλούν ρύπους. 

Η αιολική ενέργεια αποτελεί σήμερα μια ελκυστική λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής, με καύσιμο άφθονο, αποκεντρωμένο και δωρεάν. Δεν εκλύονται αέρια θερμοκηπίου και άλλοι ρύποι, και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι ελάχιστες, σε σύγκριση με τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικά καύσιμα.